Καλλιεργώντας

"Λοκροί στο Δάσος"

Σεμινάριο -Φυσικής Καλλιέργειας- του M. Fukuoka

Με τον Π. Μανίκη στο Καρπενήσι
31 Μαρτίου και 1 Απριλίου βρέθηκα σε ένα σεμινάριο στο Καρπενήσι. 
Ο Μ. Fukuoka στην Ελλάδα
Το σεμινάριο διοργανώθηκε από το ΚΠΕ Καρπενησίου και ασχοληθήκαμε με τη "Φυσική Καλλιέργεια" του M. Fukuoka. 
Καθοδηγητής στη φιλοσοφική και πρακτική 2ήμερη προσπάθεια μας για εισαγωγή στη "Φυσική Καλλιέργεια" ήταν ο Παναγιώτης Μανίκης (φίλος και μαθητής του M. Fukuoka).


Σβόλοι σπόρων
Βασική θέση στη "Φυσική καλλιέργεια" έχουν οι μπάλες σπόρων.  Πλάθουμε σβόλους από πηλό οι οποίοι μέσα έχουν πολλούς σπόρους, τους αφήνουμε να στεγνώσουν και μετά τους σπέρνουμε.  Όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, οι σπόροι που προσαρμόζονται καλύτερα στις συνθήκες τις περιοχής, του εδάφους κλπ θα είναι και αυτοί που θα αναπτυχθούν.
Με αυτόν τον τρόπο την πρώτη μέρα φτιάξαμε ένα λαχανόκηπο και τη δεύτερη ετοιμάσαμε μπάλες σπόρων (seed balls) με δημητριακά για σπορά.  


 Η "Φυσική Καλλιέργεια"
"Φυσική Καλλιέργεια" του Μ. Fukuoka

Η αμέθοδη αυτή μέθοδος (όπως την ονομάζει o ίδιος ο Fukuoka) βασίζεται σε μια ολιστική θεώρηση της γεωργίας, της φύσης και του ανθρώπου.  Στόχος του καλλιεργητή είναι η ενοποίηση και όχι η ανάλυση της φύσης μέσω της "χωριστικής γνώσης" (όπως μας αναφέρει ο Fukuoka).  Έτσι θα μπορέσει δημιουργηθεί ένα χωράφι το οποίο όταν φτάσει σε πλήρη αρμονία θα αυτο-οργώνεται, αυτο-λιπαίνεται, αυτο-προσαρμόζεται και αυτο-προστατεύεται.

Δίνοντας από την πλευρά μας ιδιαίτερη έμφαση στο έδαφος, δημιουργούμε τις συνθήκες ώστε η φύση να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα.  Για αυτο και η "Φυσική Καλλιέργεια" έχει ονομαστεί και η μέθοδος του "Do-Nothing".

Εμένα προσωπικά με κέρδισε η "Φυσική Καλλιέργεια" και για αυτό σε ένα χωράφι με ελιές θα αρχίσω να εφαρμόζω σιγά σιγά αυτα που έμαθα.


Ο M. Fukuoka & o Π. Μανίκης
Ο M. Fukuoka
- Ο M. Fukuoka (1913-2008) σπούδασε μικροβιολόγος στη γενέτειρά του, την Ιαπωνία και ξεκίνησε την καριέρα του ως επιστήμονας του εδάφους που ειδικεύεται στην παθολογία των φυτών. Σε ηλικία 25 ετών, άρχισε να αμφιβάλλει για την σοφία της σύγχρονης γεωργικής επιστήμης. Εγκατέλειψε τελικά τη δουλειά του ως ερευνητής και επέστρεψε στο αγρόκτημα της οικογένειάς του στο νησί της Shikoku στη νότια Ιαπωνία . Από εκείνο το σημείο και αφιέρωσε τη ζωή του για την ανάπτυξη ενός μοναδικού μικρής κλίμακας σύστημα βιολογικής καλλιέργειας που δεν απαιτεί βοτάνισμα, φυτοφάρμακα, λίπασμα, ή όργωμα.
- Ο Π. Μανίκης είναι γεωπόνος, αγρότης και φιλόσοφος όπως παρουσιάζεται μέσα από τα blogs. Επειδή όμως οι τίτλοι και οι χαρακτηρισμοί αντί να ενοποιούν, περισσότερο αναλύουν και διαχωρίζουν, ας τους αφήσουμε στην άκρη.  Ο Π. Μανίκης τον καιρό που δεν ταξιδεύει στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπου τον καλούν για να μιλήσει για τη "Φυσική Καλλιέργεια", βρίσκεται στο κτήμα του στην Έδεσσα και στο "Κέντρο Φυσική Καλλιέργειας"
----

Ευχαριστώ το ΚΠΕ Καρπενησίου και ειδιαίτερα τη Μαρία, τον Πάνο και τον Μανώλη που κάλεσαν τον Π. Μανίκη και οργάνωσαν και το σεμινάριο και έτσι είχα την ευκαιρία για μερικές πρώτες σταγόνες γνώσης επάνω στην "Φυσική Καλλιέργεια"
Δημήτρης Κιτσικόπουλος
13.04.2012

Φωτογραφίες απο το σεμινάριο

Εισαγωγή στη "Φυσική Καλλιέργεια"

Σπορά σβόλων σπόρων με λαχανικά

Ετοιμάζοντας τα σαμάρια (Raised beds) στο λαχανόκηπο


Σβόλοι σπόρων (seed balls)



Καρπενήσι - Η θέα απο τον λαχανόκηπο